![]() |
pierwsza z moich roślinek |
Drzewko szczęścia-nie wiem skąd wzięła się jego nazwa, ale mam nadzieję, że naprawdę przynosi szczęście. Ale wiem za to na pewno że jest bardzo ładną rośliną i doskonale prezentuje się na naszym parapecie i nie tylko. Zachwycają swoimi owalnymi i błyszczącymi listkami. Jest to bardzo popularna i efektowna roślina doniczkowa przypominająca drzewko bonsai, a przy tym mało wymagająca.
![]() |
zdjęcie zapożyczone z wikipedii |
Kwiaty:
Kwiatostan pojawia się tylko u starszych roślin
(Ja u swoich drzewek jeszcze się nie doczekałam kwiatków)
Kwiaty wyrastają z górnych pędów rośliny, są koloru białego lub lekko różowego i wyglądają na bardzo delikatne. Pojawiają się w okresie jesienno-zimowym. Ważne w tym przypadku jest aby drzewko zakwitło musi stać w dobrze oświetlonym miejscu.
Światło i temperatura:
Grubosz dobrze znosi suche powietrze. Lubi światło, ale w okresie letnim zbyt ostre słońce może powodować marszczenie i żółknięcie liści. Gdy zauważymy te cechy u naszego drzewka musimy go przenieść w zacienione miejsce. Doskonałym miejscem, są dobrze oświetlone parapety okienne. Najlepiej rośnie w temperaturze 20-22 °C, ale nie przeszkadzają mu temp. niższe lub wyższe o kilka kresek. Nocą korzystne są niższe temp. do 10°C. Zimą uważamy na przeciągi i mroźne powietrze. Latem dobrze jest drzewko wynieść na balkon lub nawet zakopać z doniczką w ogrodzie. Zimą należy ją przenieść do chłodniejszego, jasnego pomieszczenia. Nie należy stawiać jej blisko grzejników.
![]() |
drugie moje drzewko z różowymi listkami u dołu:) |
Lubi gleby piaszczysto-gliniaste. Powinien mieć przepuszczalne podłoże z domieszką gruboziarnistego pisaku z gruba warstwą drenażu. Grubosza przesadzamy o dowolnej porze roku tylko w przypadku gdy korzenie nie mieszczą się w doniczce.
Podlewanie i nawożenie:
Drzewko podlewamy obficie i dość często ale dopiero wtedy, gdy podłoże będzie całkowicie wyschnięte. Nawozimy 2 razy w roku wczesną wiosną i latem.
Rozmnażanie:
![]() |
możemy tu zauważyć wyrastającą odnóżkę:D |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz